Inspiration till frågor

Vilka stora och aktuella utmaningar finns i er organisation?

Samla ett flertal kollegor, kanske från olika avdelningar, och fundera kring vad ni skulle vilja diskutera med forskare från olika ämnesdiscipliner. Utgå från de utmaningar ni upplever i dagsläget kring organisering, utveckling och uppföljning av välfärd och som ni vill arbeta vidare med på ett strategiskt plan, och formulera som en eller kanske flera frågor. Tanken är inte att diskussionerna ska mynna ut i omedelbara lösningar och svar, utan generera kunskap, idéer och infallsvinklar att ta med sig tillbaka och arbeta vidare med. Frågor som kan diskuteras utan sekretess lämpar sig bäst. Varje fråga registreras tillsammans med bakgrundsinformation så att den som läser förstår varför frågan ställs, på vilket sätt den är relevant för er verksamhet och hur ni planerar att arbeta vidare med den. Ta gärna kontakt med Cecilia Gullberg, cecilia.gullberg@uuinnovation.uu.se, för att diskutera tänkbara frågeställningar!

Under själva mötesdagen är det fördelaktigt att vara minst två personer som deltar som frågeställare i diskussionen – det brukar ge bra balans i diskussionen och möjliggör för er att ta anteckningar.

En mängd infallsvinkar inom olika sektorer och på olika nivåer är tänkbara, från beslutsprocesser till individens möte med välfärden, och från utveckling till utvärdering. Några, men långt ifrån alla, tänkbara riktningar för frågeställningar under dagen är:

  • Hur kvalitet, värde och effekter i välfärden kan definieras och följas upp
  • Vilka aktörer som är involverade i skapandet av välfärd, och hur samspelet mellan dessa kan organiseras
  • Vilka styrmedel och styrlogiker som verkar inom skapandet av välfärd, hur dessa påverkar varandra och kvaliteten i välfärden
  • Välfärdsorganisationer som arbetsgivare – hur arbetsmiljön ser ut, vilka kompetenser som behövs, och hur kompetensförsörjning kan hanteras
  • Hur individer upplever mötet med välfärdstjänster och hur upplevelserna kan förbättras
  • Vad innovation innebär i en välfärdskontext och hur innovationer kan initieras och implementeras
  • Vad hållbarhet innebär i en välfärdskontext och hur hållbarhetsaspekter kan integreras i skapandet av välfärd