Frågorna som företag och organisationer ställer ska handla om att lösa en utmaning. Här nedan visar vi på några exempel på hur frågorna kan ställas. Ett flertal av frågorna har ställts vid tidigare AIMday event och lett till intressanta diskussioner!
Längst ner på sidan finns en länk till AIMdays huvudsida med massor av exempelfrågor från flera olika ämnesområden.

 

Miljömässig hållbarhet: minskad koldioxidutsläpp, förnybar energi, batterilagring, transporter.

  • How to calculate the snow and wind loads on different parts of a mounting material used to mount solar panels.
  • Vi behöver minska samhällets energianvändning för att nå en rad mål i Agenda 2030. Hur gör vi det?
  • Är våra luftkuddar i återvunnen plast sämre än papper som fyllnadsmaterial, ur ett miljöperspektiv?
  • Hur kan kollektivtrafiken (bussar och tåg) skapa möjligheter för att resenärer ska kunna ta med sig cyklar vid resande?
    Vårt byggföretag har kommit i kontakt med en uppfinnare som har en patenterad idé om att minimera kallras i väggar. Om vi ska använda tekniken innebär det stora omställningar och kostnader i vår produktion, dock skulle det innebära stora fördelar för kunderna och oss långsiktigt. Hur kan vi säkerställa att tekniken är rätt och att den följer alla byggnormer?
  • Hur kan vi mäta att vi blir mer hållbara?

Social hållbarhet: social rättvisa, jämställdhet på arbetsplatser, utbildning och arbetsmarknadens utveckling.

Ekonomisk hållbarhet: ekonomiska system som främjar långsiktig tillväxt och stabilitet, innovation och entreprenörskap.

  • Hur ser det framtida näringslivet ut och vilka näringslivsaktörer kommer vara helt avgörande för en framgångsrik omställning till ett långsiktigt hållbart samhälle?
  • Vår destination har samma erbjudande som många andra har. Hur ska vi hitta inspiration och förmåga att skapa nya attraktioner som lockar fler turister att komma till vår destination och geografiska plats. Hur kan vi samverka med andra?
  • Vår produkt består av flera olika material och de slits olika. Vi skulle vilja att kunderna kan ersätta det förbrukade materialet med ett nytt så de inte behöver köpa hela produkten igen. Hur ska vi tänka för att det ska bli lätt att plocka isär och återanvända det slitna materialet? Går det att skapa en lönsam affärsmodell?
  • Vi får mycket avfall och skräp i vår produktion. Hur kan vi göra för att minska på det eller hitta någon som har nytta av det?
  • Vårt företag skulle vilja vara helt oberoende av el, dvs off-grid. Vad behöver vi göra för att kunna bli det?

Teknologisk hållbarhet: användningen av digitalisering och artificiell intelligens för att lösa hållbarhetsutmaningar, samt utveckling av miljövänliga teknologier.

  • Vår produktion är väldigt sårbar och kostsam vid produktionsstopp. Vi måste arbeta mer och bättre med prediktivt underhåll för att säkerställa skador, både personella och miljömässiga samt minimera de ekonomiska förlusterna. Hur kan vi börja och gå tillväga sedan?
  • Hur kan vi som kulturarvsdestination jobba med dagens teknik för att göra destinationen intressant och levande både för barn och vuxna?

Hälsa och välbefinnande: hälsa på arbetsplatser och främjande av en hälsosam livsstil.

  • Hur kan vi som arbetsgivare arbeta mer systematiskt för att rekrytera kvinnor till traditionella mansjobb och män till traditionella kvinnoyrken. Hur förändrar vi djupt rotade kulturer för att locka kompetens, oavsett kön. Finns framgångsrika exempel?
  • Vad är det som påverkar ens koncentration på arbetsplatsen och hur kan man skapa miljöer som tar hänsyn till dessa faktorer i en rörig miljö med krav på hög tillgänglighet?
  • Region Dalarna vill arbeta för att behålla våra nyutexade sjuksköterskor och undersköterskor, genom bland annat ytterligare stöd i introduktion och vidare kompetensutveckling genom karriären. Hur ska vi få detta projekt att bli hållbart över tid, att inte rinna ut i sanden utan vara laddat så pass mycket att utvecklingen nästan sker av sig självt och får ännu mer connections?
  • Våra medarbetare vill inte komma tillbaka till kontoret efter pandemin. Vad säger forskningen om att sitta hemma vs kontoret. Kommer vårt företag att utvecklas mindre/saktare/inte alls/bättre om medarbetarna inte träffas och umgås annat än digitalt.

Här nedan hittar du fler exempelfrågor från tidigare AIMdays:
https://aimday.se/sv/formulera-din-fraga/